Saturday, October 28, 2017

LINDORA LAAT

Alati 28.oktoobril olenemata nädalapäevast toimuv laat Võrumaal Vastseliina külje all mis on väga pika ajalooga.
Kusagilt lugesin,et sealseid laatu hakati korraldama juba sadakond aastat tagasi..Eks vahepeal oli ka pikem vahe ja nüüd uuesti.
Olin kuulnud juba ammu laada menust ja täna käisin ka ise.Võiks õelda,et korralik maarahva laat kust on võimalik kõik talvevarud hankida ja palju enamat,ning hinnad ikka taskukohased.Talvesibula 1-1.5Eur/kg ja kapsa said 1Eur/kg.kätte,jõhvikad olid 3-4 Eur/kg.puhastatud olenevalt marja suurusest.Lambaliha 5-7Eur/kg olenevalt lihatükist.Lihaveis 5Eur/kg.jänes oli kallim,aga ei vaadanud täpset hinda.
Oli ka seda Poola hilbukapa,aga enamus ikka käsitöö ja toidukraam ja ei puudunud ka elusloomad.Võisid soetada endale poni,jänese kassipojast ja koerakutsikast rääkimata.
Paljud lätlased ka pakkusid oma kaupa.
Palju pakuti lambaliha,oli ka lihaveist saada.Ja  jäi silma väikeseid talumeiereid,kes oma juustu pakkusid,koduveinist rääkimata,sellest oleks võinud ennast purjekile juua,sest kõik pakkusid maitsta.Ja maitsmise kohapealt ,siis kõike pakuti enne maitsta,alates leivast ja juustude vorstide ,sinkideni välja.Kalaleti olid ka rikkalikud.
Ja seda rahvast vooris ikka tohutult,busse oli nii meilt,kui Lätist ja ka soomlased ei puudunud.Autode rivi oli paari kilomeetri jagu,aga kohapeal rahvas hajus ilusa männimetsa alla laiali ja sellist suurt massi koos ei olnud,ainult lõuna paiku kogunes bussipeatusse suurim inimmass,kes kõik oma bussi ootas.
Ise ostsin suitsusauna sinki,kitsejuustu ja omatehtud verivorsti ning Tsooru Potitehase kaks setu potti,mis sobib korralikus ahjus toiduvalmistamiseks ja kannatab väga suurt kuumust.Ostsin suurema ja väiksema mida saab  potiks kokku panna.Oli erinevaid suuruseid,mis kõik väiksemaga täpselt kokku sobisid ja ahjupoti moodustasid.Mina ostsin 2 l. ja teise väiksema-12 Eur eest.Need olid ka laada kuumim kaup,pidev järjekord taga.Eelmine aasta olid osad ostnud ja väga kiitsid neid just ahjus toiduvalmistamiseks.


Seto potid-laada hitt
Sellise sibula ja küüslauguhoidja annan oma meistrimehele  tegemiseks,selleks ka pildistasin
karurasvaseep
Müük hajutatud männimetsa alla
Ostsin kaks ehtsat Seto potti,mis omavahel kokkupanduna saab ahju panna.
Nii käivad kokku ahjupotiks

2 comments:

  1. vot nende pottide pärast lähen ka järgmisel aastal. Mul üks mammalt pärit ehtne seto kauss on aga neid potte tahaks küll kangesti .

    ReplyDelete
  2. Äge. Plaan oli minna, aga teine asi tuli vahele. Järgmisel aastal ehk õnnestub.
    Togram

    ReplyDelete