Wednesday, June 29, 2022

PORTUGAL 2 OSA

 16.juuni hommik pilves ja jahe,pilvealune temperatuur +25C.Võtsime suuna põhja poole et külastada Nazaret. Ööbimiskohast kuskil 150 km.

NAZARE

Kõrgete rannakaljudega ääristatud kuurort.Surfarite paradiis.Lootsime näha ookeani tõelist palet ja kõrgeid laineid.Ühel pool 318.kõrgune kaljusein,kuhu saab köisraudteega ja üleval asub väikene küla.

Linn ise ookeani ääres ja veealune Nazare kanjon tekitab ülisuuri laineid soodsate tuulte puhul.Kanjon suurendab sissetulevat ookeani lainetust. " Nazaré kanjonile ", allveelaeva geomorfoloogilisele nähtusele, mis võimaldab moodustada täiuslikke hiidlaineid. See on Euroopa suurim veealune kanjon, mis asub piki rannikut umbes 170 kilomeetrit ja ulatub 5000 meetri sügavusele. (google)  /monster-waves-of-nazareMeie nägime vähemalt paari-kolmemeetriseid laineid,kuid sügis-talvel ulatuvad laine 20 meetrini.Ametlik rekord olevat kirjas 2011 aasta novembrist mil mõõdeti laine kõrguseks 23.8m Seal tehakse ka ametlike veealuseid uuringuid .Olime terve hommikupooliku laineid vaatamas ja laineid kaldale oodates ja neid püüdes.Kui siiani arvasin,et üks vesi kõik,olgu see Lääne-või Vahemeri,või Peipsi,siis siin sai kuulda ookeani õiget müha ja peale laine randumist korraks ka hirmukuulutavat vaikust hetkeks,enne uue laine võimsat tulekut.Võimas!










Kohalikus rannapuhvetis proovisime Portugali munakooki (Pasteis de Belem)kohviga,Väga magus oli,see minu isiklik arvamus



Pilved läksid aina tihedamaks ja tuul tõusis ja korraliku lõunasöögi võimalust seal ka  ei olnud ning liikusime tagasi mööda rannaäärt,et külastada valget linna-Obidosi ja seal lõunatada.

                                                                                    OBIDOS

Keskaegne Obidos on üks hästi säilinud kivimüüride vahel väikeste valgete majadega keskaegne linnake.
Müüride vahel väike keskaegne hästi säilinud valge linnake


Kuningas Dinis abiellus 1282 aastal Isabelliga ja Obidos oli üks pulmakinkidest abikaasale.
Kohale jõudes hakkas peenikest vihma sadama ja ostsime värava taga olevatest müügikohtadest omale vihmavarjud ja linna külastamine võis alata,Loore valis endale roosa vihmavarju,Vihm kestis vaid vaevalt 10.min ja siis läks ka selgemaks.

Väike preili oma roosa vihmavarjuga linna avastamas


Veetsime ilusas väikeses linnas mõned tunnid,jalutasime kitsastel tänavatel ,sõime lõunat ja imetlesime mäelt ilusaid vaateid.
Linna sai sisse Lõunavärava kaudu-Porta da aVila,mis oli ülalt kaunistatud 18 saj pärit keraamiliste plaatidega.

Edasi ostutänav väikeste suveniiripoodidega ja pisikeste majadega,kus restoranid,kohvikud.











Tagasiteel käisime veel läbi Peniche rannast,kus oli võimalik lastel väiksemates lainetes hullata.Hotellis veel basseini ujuma ja päev võib lõppenuks pidada.

JÄRGNEB

1 comment: