Tuesday, April 23, 2013

MURELAPSED

Õnn,et roosidki on talvitunud hästi! Rodode kohta seda päris öelda ei saa.Lõplikku seisu näeb nädala paari pärast,sest maa ei ole veel metsa all täielikult sulanud.Väetist pannes tundus keltsa veel olevat.Nii,et seal veel varjutuskangas ees.
Nüüd murelapsed-iirised!
See oli paras katastroof, kui lume alt hakkas vaatepilti looma.Ei ole mina veel ühelgi kevadel nii masendavat vaatepilti iiristel näinud.Olin lausa šokis.Kui ei oleks juba tellimine tehtud,siis vast ei mõtlekski tävavu sellest! Eks selles on süü ka eelmise aasta uputusel.Kahjustada said just hiljem saabunud inglased,kes olid väikesed.Suured tugevad risoomid talvitusid hästi.Osad vanemad sordid said juba sügisel mädaniku,kui jäid vette.Püüdsin küll vett juhtida,aga kõik oli ju vettivalt märg.Taimi ei katnud,ainult 4 telliskivi ja seal all olid taimed ilusad.
Lume sulades tegin kahtlastest nimekirja ja see sai kohe hirmuäratavalt pikk-20 sorti. Praeguseks on see nimekiri poole võrra lühenenud.Loodan ikka veel, rõõmustan iga väikese  rohelise võrse üle. Õnneks ei ole vahest palju vaja! Mõned risoomijupikesed ajavad väikseid võrseid,ehk on veel lootus mõni sort päästa.Nüüdseks olen esimesest ehmatusest üle saanud ja vaatan ja ootan!Saaks sordi vähemalt alles hoitud,iseasi,kui tugevaks nad jõuavad kosuda.
Lõpliku hukkunute nimekirja saab vast maikuu jooksul teada,seni ikka ootan ja vaatan ning loodan!
Midagi tärkab!
Kas tasub veel loota!
Suured tugevad risoomid Inglismaalt on kõik ilusad,ainult väikesed kahjustada saanud.
Veel inglasi

2 comments:

  1. Ikka tasub loota, maha kanda jõuab alati!
    Su roosipõõsad näevad kõik haruldaselt head välja, mul on nii hästi talvitunud vaid paar sellist pargiroosi tüüpi isendit.

    ReplyDelete
  2. Niipalju, kui fotodelt paistab, on neil halvasti talvitunuil osa risoome vist juba hakanud mädanema, aga külgpungadest tulemas ilusad noored risoomid. Mina võtaksin sellised kõik üles, lõikaksin need noored lahti ja paneksin potti, siis vaataksin need vanemad üle, kui vaja lõikaksin haigestunud osad välja, seejärel deso ja paneksin nad ka eraldi potti, mõnikord kasvab uinuvaist pungadest ka veel midagi välja. Suvi on ees, need elujõulised pisikesed kindlasti kosuvad, vana risoomi küljes on see kahtlane. Ma arvan, et kokkuvõttes need kaod niiväga suured ei tulegi, lihtsalt uutel ei näe sel aastal õisi.

    ReplyDelete