Friday, February 20, 2015

VEEBRUAR JA TAIMED

Lumi sulab pea silmnähtavalt ja kõikjal jää -nii teedel kui taimedel.
Eile päev läbi vihmasadu ja +4C,täna küll
vihmata ,aga hall,pilves ja sompus.Temp.+2-3 c vahel.
Mureliku pilguga püüdsin uurida taimede olukorda,mis lume alt väljas.Praegu on raske veel midagi öelda.Iirised nii jää,kui lume all.Ühtegi sibullille ninakest ei leidnud-talv mis talv .Sügisel muretsetud alpikannid elus ja C. coumil näha ka avanemata õiekesed..Nemad ka ju sibullilled, aga mõtlesin teisi  -tavalisi - lumikellukesed,krookused j.n.e.
Vabariigi aastapäevaks on mul selliste ilmade püsimisel suure tõenäoseusga esimest alpikanniõit näha(uurisin ilmateadet).
Raskusi küll püstiseismisega,kuid püüdsin taimede elu-olu jäädvustada selles veebruari ilmas.
Alpi kuldvihmalt leidsin paar seemnekupardit ja panin 5 seemet potti-vaatan kas idanevad.Panin kolme poti sisse,sest kaks seemet olid väga väikesed.Oma külmtöötluse on nad ju puu otsas kätte saanud.
ALPIKANNID -elus! ja tundub,et näen ka kevadel õit- Cyclamen coumil.
Cyclamen hederifolium on ka täiesti ilus ja kindlasti rõõmustab sügisepoole õitsemisega.
Kindlasti muretsen mõne uue juurde.
Cyclamen coum 
Cyclamen hederifolium


IIRISED Metsapoolne osa jää all,maja ja lõunapoolne osa lumine.


ROOSID - Maja müüri ääres lumevaba,kuid aia juures suur roosipeenar täiesti lumes.Kuigi kõik roosis lõunapoolses küljes,aga igal aastal koguneb roosipeenrasse kuidagi võluväel paks lumekiht,eriri kui tuisust ilma veel on.
Üldvaade

RODODENDRONID-Täiesti lumevabad


KAKTUSED -lumevabad
HORTENSIAD -enamus lumevabad
MUUD -nii-ja naa,osad veel lume- jää all.Osad kitsede poolt maitstud.

Metsaalune täiesti lumevaba ja kõikjal neid väljasulavaid mutimullahunnikuid.Neil on sel aastal küll korralik pidu olnud.
Toas aknalaual rõõmustab silma järjest arenevad rohelised "ninakesed"

5 comments:

  1. Teil hakkab siis lumi ka päriselt taanduma... Kummaline, et kunagi poleks ma seda niiviisi jälginudki ega tähele pannud. Aga nüüd kui on mure talvituvate taimede pärast, on kurb vaadata külmunud ja lumekatteta maad. Kui kuldvihma seemned tärkama hakkavad, tahaksin kindlasti väiketaimi näha :) Meil nimelt ühtedel suvilanaabritel on päris suur isend kasvamas, aga kuna pole nendega tuttavad, pole söandanud seemneid küsida... Tuul aga kannab ju siia-sinna neid laiali. Ja kardan, et olen täiesti teadmatusest mõne pisikese taimehakatise välja sikutanud... kuid tahaks teda tegelikult endalegi :)

    ReplyDelete
  2. Sina oled peadpidi juba üsna kevades :) Kuldvihm idaneb hästi :) Ilm teeb mindki juba murelikuks aga, et minu võimuses pole midagi muuta, siis ma lihtsalt püüan sellele mitte mõelda. Selline jaanalinnu tegemine :D

    ReplyDelete
  3. Ei kõlba selline ilm veebruaris kuhugi. Meil on lund aia peal küll palju rohkem ja ükski nina end veel ei näita, aga arvan, et see pole enam päevade, vaid tundide küsimus, kui meiegi paljaks saame. Neid musti triipe ja laike on juba palju.

    ReplyDelete
  4. Kuldvihma seemned on hea mõte, pean enda oma ka homme üle vaatama, nii palju küsitakse minu puu poegi

    ReplyDelete
  5. Sul on veel palju lund :)
    ja küllap saavad need taimed ka hakkama, eelmisel aastal ju said, saavad ka tänavu.

    Aklnalaual käib tõsine kasvu viskamine, see on tore.

    ReplyDelete