Monday, October 12, 2015

SUPERSÜGIS

Oktoober algas päikesepaisteliste ilmade ja päevaste soojakraadidega,mis meil ulatusid +17C -
+18Cjuurde.Aias toimetades oli kuulda ja ka näha hanede massilist rännet.Oli juba ka aeg,aga tulid kohe ka esimesed öökülmad.

Esimene öökülm oli meil 6 okt,mil termomeeter näitas hommikul -2.4C ja autoakendel jääkirme.
Edasi ikka samas vaimus-öösel külmetab ja päeval näitab päikest.
7.okt.-2.6C
8.okt.--4.1C
Kui esimesed miinuskraadid kasvuhoonesse ei jõudnud,siis neljapäeva oma küll,õnneks kõik tomatid ,kurgid võetud.
9.okt.meil 0 ümber temperatuur.
Eile oli kohe superilm.Päeval +8-+9C ja päeval päike,täna temp.Päeval +10C kuid ilma päikeseta.Mõnus toimatada aias.Öökülmad nüüd möödas.Eks nüüd ongi aeg järjest uuteks öökülmadeks,ainult vihma oleks vaja.Täna vaatasin,et rodod on männimetsa all täiesti kuivad ja kastsin osasid lausa.
Puudel endiselt lehed ,ainult mõni üksik varisenud,kuid männid on korralikult okkaid poetanud.Sügislilled veel õitsevad,aga siil on lehtede all mõnusasti pesas.täna puid tuppa tuues ei osanud arvatagi,et lehtede all midagi on,aga sattusin liiga lähedale ja tegi sisinaga häält ja lehed liikusid.Püüan teda mitte häirida.
Kõige rohkem on külm hortensiatele liiga teinud-õied ja lehed külmavõetud,kuid püsivad küljes ja jätavad väga armetu ilme.Alpikannid täisõites ja kevadised(C.coumil)on lehed tekkinud pea nädalaga.Kaktused endiselt veel kikkis.Täna sai ka kasvuhoone korda ja hapukapsas tehtud.
Õunad ja aiavili juba eelmine nädal keldris.Püsikutel veel lehed lõikamata,ehk järgmine nädal,ilused veel.

Külmavõetud hortensiad
Tammilehine rõõmustab silma
Karvane hortensia see-eest on kui nätsakas peenras oma külmavõetud lehtedega 
Naapoli alpikann
C.coumil lehed
Kaktused veel päris kikkis
Üks õnnetu tomatike kasvuhoones.
Metsa ääres siberlaste lehed veel ilusad
Siil lehehunniku all
Kivihunnikuid juba tekib kevadeks

5 comments:

  1. On jah supersügis, ma naudin täiega seda toimetamist ja tasapisi mööda peenraid korrastamist ning uute plaanide tegemist. Üks vihm võiks vahepeal olla küll. Ja siis paluks jälle samas vaimus edasi. Pool aeda on perfektselt üle käidud, jõuluks saab vast valmis :D

    ReplyDelete
  2. Mulle on sügis alati meeldinud, nii ka tänavu. Meie saime korraliku tunnise vihmavalingu siis, kui teistel sadas mannat või kruupe.
    Imelik, et Su hortensiad sedasi kannatasid, ma arvan, et nende jaoks oled Sa ilmselt aia kõige külmema koha valinud.

    ReplyDelete
  3. Mullegi oli see hortensiate külmanäpistus üllatus.Vaatame mis talvel teevad.Tiigi ääres hoiab soe vesi ilma pehmemana,aga talvel seal madalam ja külmem.

    ReplyDelete
  4. Minu suurelehelised hortensiad kasvavad kahes-kolmes erinevas kasvukohas. Esimese külmaga läksid kõik lehed. Isegi hostad olid vastupidavamad.
    Uus "soe" aga on mõnus. Oktoobri kohta üllatavalt palju õisi veel.

    ReplyDelete
  5. Viimastel aastatel on sügised kuidagi toredad ja sümpaatsed olnud. Võibolla eelnenud head soojad talved põhjuseks. Kuidagi selline tunne, et aiaelu ei ole veel läbi, et saab rahulikult siblida ja isegi natuke rajada jne.

    ReplyDelete