Saturday, January 2, 2016

NAGU KAKS TILKA VETT

Kui kaks nädalat tagasi pikemat ilmatedet uurisin,siis kõik näis endiselt sügise rütmis minevat.Kõik ilmajaamad näitasid plusskraade ja vihma.
Aga kõik muutus peale jõule ja muutub lausa iga päev ja ikka külmemad temperatuurid ja lund ei kusagilt.
Homseks on õrn lootus vähesele lumele.
Eile õhtul näitas termomeeter -15.8,kuid juba tunniga langes  -17C.
Täna hommikul oli meil -18.6C,õnneks madalamale ei langenud.
Väga sarnane olukord nii temperaruuride,kui lume osas 2014 jaanuarile.Selgesti meeles ka kevadine seis,mida meenutada ei taha.
Eile temperatuuri kiiresti langedes ei pidanud ka minu närv vastu ja katsin natuke,kas sellest abi ka on ei oska öelda.Roosipeenrale ja suurelehistele hortensiatele sai ajutiselt koormakile peale ja alpikannidele kartulikott katteks.Teised kõik saatuse hooleks.Oli ka paar kotti kuivi lehti mis läksid kasvuhoonesse kahe noore viinamarja kaitseks.Kui homme ikka lund hakkab sadama siis eemaldan katted.
Pilte ajaloo tarvis.

Päikesetõus puulatvades
Lumeseis metsa ääres
Lumeseis iiristes-ei ole vist millimeetritki
Rodod metsa all varjutuskanga taga lumeta
Lumi maja ees roosialal-pea olematu
Alpialal
Kaktused 

Katte sai ainult suur roosipeenar

5 comments:

  1. Meil ka -18 hommikul. Päeval oli õues mingi tuuleke, pole hea :(
    aga sinu kaktused on küll üllatus, minu omad on puha kortsus.

    ReplyDelete
  2. Mul on osad kaktused ka kortsus,kuid 3 tk on nagu südasuvel-pildil olev on "Wibke""Wizzard"on üleni punakaks läinud ja ka mitte kortsus ja ka "Berlin" on endine.Teised kõik kortsus.Eks näis mis neist kevadeks saab.

    ReplyDelete
  3. No tuleks siis seda lund, veidigi. Muidu on jah nagu 2014 :(

    ReplyDelete
  4. Kortsus kaktused on targad, nad on kogu vee väljutanud, mis tähendab, et külm ei saa rakkudes rakumahla lõhkuda. Muretsema peab nende pärast, kelle turgor on säilinud. Mul on neid mitmeid, viimaste soojadega hakkasid nad uuesti ellu ärkama, osad on ka veidi roosakaks muutuma nagu Sul sügisel. Katmine neid ei aita, sooja katte all ei kavatsegi nad end kaitsma hakata.

    ReplyDelete
  5. 2014 jaanuari lõpus oli räme külmalaine, kuid poolest veebruarist algas salakaval petukevad. Kõik hakkas virguma, peale seda viskas jälle külma. 2014 kevadel olid priimulad nii viletsad, et ei taha mõeldagi, iirised, nartsissid ja tulbid olid ka kehvad. Liiliad olid uhked ja muu samuti, aias oli suvel dzungel. 2015 aasta talv oli vähema külmaga ja polnud miinused ka nii madalad.Rekord vaid miinus 15. See tali ei meeldinud nartsissidele ja iiristele, kõik teised asjad olid imelised, eriti OR-liiliad, mis mul varem pole õitsenudki.

    ReplyDelete