Saturday, August 1, 2015

IHALDATUD TAIMED

Natukeseks veelkord tagasi aiatuuri juurde.
Erinevates aedades käies tekib alati kindel soov teatud taimede järele kui näed neid kas kusagil puukoolis või aias kasvamas.Nägin nii mõndagi mida kohe tundsin,et ta peaks olema ka minu aias.Muidu katalooge vaadates ja taimenimekirju sirvides libisevad need sordinimed lihtsalt silme eest mööda,aga kui ise näed ja veel käega katsud ,siis tekib mingi eriline tunne ja side.Nii ka sellel reisil juhtus sama minuga,osadest taimedest tekkis kinnisidee.Üks sai ostetud ja teine pistoksana ja üks taimeke kaasa.Paarile hortensiale sai tellimus sisse antud.

1.Enelas "JAPANESE DWART"-madal kompaktne ja hea pinnakattega.Ostsin Tõnise puukoolist 2 taime-ühe endale ja teise sõbrannale.Mul väike idee temaga tulevikus katta üks väike kohake.Teen ise taimest pistikud selle tarvis.Taimi lihtsalt ei olnud võimalik ruumipuudusel rohkem osta.

2.Aedhortensia DHARUMA-madal ,kompaktne varase õitsemisega.Õied kergelt taldrikja kujuga.
Seda nägin ka Tiia aias ja Ahtol veel istutamist ootamas.Tundub,et kuum kaup.Soomlased olid ära ostnud iga väiksemagi kribula ja viimased lausa tormijooksuga.Tõnisele sai tellimus sisse antud.

3.Varane aedhortensia,mis kasvas Tõnise koduaias.Nimeta ja väga varase õitsemisega kõrgem põõsas.Jällegi tellitud järgmiseks aastaks.


4.Näsiniin - Daphne tichborne-Nägin seda Sveta aias.Potitasin pistoksa.Nüüd käin teda silitamas ja häid soove sõnumas,lootuses,et ikka võtab juured alla.




5.Malva sylvestris"Zebrina" tee nagu helesinine laguun.Tii lahkelt jagas taime ja nüüd esimesed õied kuivavad.Tuleb ise ka seemet korjata.Taim üheaastane.


6.PUISPOJENG-sain Tiia N.käest.

Siia said ainult need kõige ihaldatumad,mida sisetunne esimesest hetkest tekitas.Kuid taimi ,pistoksi ja seemneid sai kokku ikka väga palju.Nendest mõnikord hiljem.Osad taimed on vaja enne kasvama saada.

4 comments:

  1. Päris põnevad, eriti see enelas ja Dharuma

    ReplyDelete
  2. Jah, mõnda peab nägema ja katsuma aga selline tutvustus paneb ka ihalema :) Enelas on lahe ja muidugi näsiniin ion alati ahvatlus.

    ReplyDelete
  3. Dharuma teevad eriti ilusaks need tumedad varred, õitsemise ajal on see ilus kontrast.
    Ilmselt ongi Sul kõige põnevamad need pistoksad, tuleb neile kõvasti pöialt hoida

    ReplyDelete
  4. Kui sa tavalist näsiniint ka äkki tahaksid, siis mul on poegi. Ei päris tavaline ta pole, sest semtsa oma kasvaks kõrgusse, aga meie oma on selline kõigest vööni ja muutub aastatega lihtsalt jässakamaks.

    ReplyDelete