Friday, September 13, 2019

RUMEENIA -KONTRASTIDE MAA 2.OSA

Rumeeniasse jõudes algul maastik lauge, vahelduvate külade ja linnadega.Teede ääres väiksemad põllusiilud,kõik maa kasutuses.Kaugemalt vaadates põllud nagu "lapitekk"
Siin kohtab vaesust ja ääretut rikkust,vahel meeletult ilus loodus,mägede,losside ja kindlustega.
Rumeenia postituse jagan oma muljete järgi 5 erinevaks emotsiooniks ja postitan ka selliselt,mitte enam päevalise reisipäevikuna.

1.RUMEENIA- EHE, TOIMIV VABAÕHUMUUSEUM

Kohe Rumeeniasse jõudes oli kontraste teedel kõikjal näha.Oli vaesemaid külasid ja natuke korras külasid,kuid vaesus äärealadel vaatas kõikjalt vastu.Kahel pool teed väikesed külad,igas külas kirik,väiksemas kas kohalik kabel või ainult pühakujuga rist-kõik usulised toimingud sai külas korda aetud.Rahvas väga usklik.
Teedel vuras autode ja busside vahel hobused,küla elas oma tavapärast elu.Hommikul vaja kaup turule viia või tee ääres ise lett lahti lüüa.Mõned viisid "prowasid"hobuvankril kirikusse.Teedel oli igapäevane näha eesleid,lambaid,lehmi-kontrast linnadega,kuigi väikelinnades oli samuti liiklemas hobuvankreid,seal juba korralikult registreerituna,numbrimärk vankril ja vaheldumisi sõites luksusautodega.
Tundub,et Rumeenias on võimalik endalegi üllatuseks näha ehedat maaelu nagu minu vanaema nooruses 100-200 aastat tagasi.See andis korraliku kultuurielamuse-see ei ole mingi Roccal Mare Vabaõhumuuseum,vaid tõeline ehe elu mida elavad kohalikud külades.Kuigi mustlasi on võrreldes põhirahvuse rumeenlastega väike protsent,ei jäänud ka see märkamata,eks juba nende kirevuse ja mustlaslikkuse pärast.Sõitsime läbi ka mustlasparunite pooleliolevatest ja osad juba lagunenud "lossidest",kahjuks pildistada ei õnnestunud oli juba piisavalt hämar,aga elamus.Nedne majade stiil ikka eriline ja "üle vindi".
Kontraste jagub uskumatult palju.aga see on nende igapäevane elu.



arbuusikoormaga turgu
mõni rikkam ka traktoriga turgu.
Nägime ka teel külavahel liikumas mustlaste matuserongi.

Mida lähemale Transilvaania piirkonnale seda ilusamaks muutub maastik ja ilusamaks ka külad ja linnad,kuigi hobusõidukeid liikleb kõiljal,ainult Bukarestis neid ei õnnestunud näha.
Ja need elektrijuhtmed,mis kõikjal postidel puntras rippusid ei jäänud märkamata ja seda isegi pealinnas,küladest rääkimata.Prügimajandus on neil iseregulatsioon-kõik jääb maha vedelema mis üle jääb.See vist lõunamaale omane,ega kevadel külastatud Malta ka puhtam ei olnud.

põllud nagu lapitekk
Tumedamad on valmis päevalillepõllud
Linnades numbrimärkidega sõidukid-kõik võrdsed olenemata rahakotist
Teede ääres kõikjal kabelid
Mägisemates piirkondades lambakarjad koos luksusautodega
iga karja juures ka kohalik karjus koeraga
uuselamurajoonid ja keskel ikka domineerimas kirik-mida kuldsema kupliga seda uhkem
Teel Transilvaaniasse linnad
Olimegi jõudnud Transilvaania piirkonda.Rumeenias kokku 9 provintsi,neist Transilvaania looduse poolest ilusaim,Seal näed laugemaid alasid mägede vahel ja kõrgeid mäetippe uduloori mähituna,metsaga kaetud Karpaatia mägesid,koski ja mägede vahel muinasjutulisi losse,seda juba järgmises postituses.

JÄRGNEB.

2 comments:

  1. Tundub, et oled saanud ikka päris korraliku kultuurišoki. Loodus on tõesti fantastiline, hobused, eeslid ja muud pudulojused toredad, kontrastid teevad vaatajale pildi huvitavamaks. kahjuks on see vaesus, mis seda järjepidevust seal hoiab, kuigi ma arvan, et mitte ainult. Ma lausa loodan, et mitte ainult. See oleks kole kui kasvõi sellised karjused ära kaoks. See pilt tegi meele kuidagi rõõmsaks.

    ReplyDelete
  2. Loodan,et seoses EU astumisega see ehe maaelu ei kao veel niipea,kuigi linnades on seda juba näha.Tore,kui prügimajanduse korda saaksid.

    ReplyDelete