Sunday, September 15, 2019

RUMEENIA - KONTRASTIDE MAA 4.OSA

DRACULA TEE,sedaTransfăgărăşăni teed on hakatud kutsuma kuulsa vampiiri järgi.

Karpaatide mäeahelik poolitab Rumeenia.
Neljapäeval 5.septembril on see kauaoodatud päev kuna sõitsime üle Karpaatide mäeaheliku.Juba reisikava kätte saades olin väga elevil ja tundus üks võimsamaid elamusi.Nüüd nädal peale reisi võin julgelt öelda,et ootused vastasid tegelikkusele ja oli kõige võimsam ja imelisem elamus reisil.
Hommik kergelt udune ja +17C tunda mägede hõngu.Hiljem temperatuur +23-+26C mägedes.Ees ootab ilusaimaks teeks maailmas tituleeritud tee üle Lõuna-Karpaatia mäeaheliku,läbi tunnelite,serpentiinide,võimsaid mägesid ületates ja maaliliste vaadetega.
Tee ise 91 km pikk,pikim tunnel läbi mäe 800m ja neid tuhandeid kurve-võimas elamus.Kui õigesti mäletan,siis mäeaheliku läbimine võttis 5 tundi koos väikeste peatustega.Sai tunda mägede võimsust pilvepiiril ja kohati lausa pilved "käega ära katsuda".Mina nautisin sõitu ja kuna usaldan 100% bussijuhte siis minul mingit probleemi ei olnud,kuid tean,et nii mõnigi sõitis kinnisilmi ja kiljumist ikka oli bussis kuulda.Peatuskohtadel ei julgenud paljud bussist väljuda.Kohalikud lambakarjused müüsid kõrgel mägedes oma kästiööjuustu-vorsti.Ise ostsin juustukera kaasa,Bussi peatudes imeväikses " taskus"oli kaugelt juba näha kohalike silmis rõõmu,bussitäis ostjaid.Väga hea meel oli neid toetada ostuga.
Teedel kiirusepiirang madalamal 90km/h,kõrgemal 40km/h,kuid oli ka just mootorrattaid kes mööda tuhisesid,hullud vennad!Üht hullunud "kaherattalist ratsut"nägime kõrgel kuristiku serval uperpallis,ju hindas võimeid üle.
Üldist juttu ka tutvustamiseks:
 Transfăgărăşăni tee on üks vaatemängulisemaid teid maailmas ja kuulub maailma 10 ohtlikuma tee hulka,seda kuulsa autosaate Top Gear andmetel.
Tee ehitas 1070-1974 a.Rumeenia sõjavägi ,sõjaväe transpordi vedamiseks.N.Ceausescu kartis peale 1968a Nõukogude Liidu invasiooni Tsehoslovakkiasse,et võib korduda ja nii lõi võimsa taganemistee.Teise variandi järgi näitas see tee Rumeenia võimsust.
Kõrge ja käänulise tee ääres asub võimas tamm veehoidlaga,seal ei olnud kahjuks võimalust peatuda,sest lihtsalt vabu peatuskohti ei leidnud,vaatasime seda võimsat ehitist bussiaknast-166 m.kõrge.Tee kitsas,kuid ideaalses korras.
Tee kulgeb üle 2000 m kõrgusel merepinnast.Talvel on tee suletud,väga palju lund ja on mattunud lumme,kevadel sulab lumi aeglaselt ja tee avatakse alles juuni lõpus,kui on ka varingud korrastatud.Tee suletakse oktoobri algul,või veelgi varem olenevalt ilmaoludest.
Ise sain selle võimsust ja ilu oma silmaga näha, lausa iga keharakuga tunda,kuid arvan,et minu pildid ka annavad selle võimsa kogemuse edasi.

tamm
Teel ikka kohtab kabeleid
Olimegi jõudnud üle 2000 m kõrgusele
Võimas tunne

JÄRGNEB.

2 comments:

  1. Võimas ! Lugedeski on tunda sinu emotsiooni, oled tõeliselt suure elamuse saanud ja pole ka imestada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma kohe ise ka ei tea,aga mäed tekitavad minus suurt austust ja imetlust ning naudin ja imetlen neid igal reisil.Ja kui veel koos merega seda parem.Ise kõrgel mägedes viibimine annaks nagu "tiivad"Ise küll seal elada ei taha,kodumetsa rüppes on väga turvaline ja hea.

      Delete