Tuesday, September 17, 2019

RUMEENIA - KONTRASTIDE MAA 6.OSA

BUKAREST-pealinna külastus 4.september,t.+28C päike.
Bukaresti vaieldamatult suurimaks vaatamisväärsuseks on diktaator Ceaușescu loodud üüratu parlamendihoone, 330 000 ruutmeetrit pinda,84 m. kõrge,12 korrust maa peal ja 8 korrust maa all,3100 ruumi,majal 21 tiiba-hullumeelsed arvud.
Parlamendihoone ehitus algas aastal 1984 ja kogu riigis oli järgnevatel aastatel vähe inimesi, keda see ei puudutanud.  Kui Bukarestis anti parlamendihoone ehituse teele jäävate majade inimestele lahkumiseks aega paar päeva, siisTransilvaanias võeti maha kaks mäge, et saada vajalikud kogused valget ja roosat marmorit.
Ka maja asukohal olnud mäelt lammutati tohutul hulgal maju ja kirikuid.Mõni üksik väärtuslikum maal nüüd on parlamendihoone seinal.Mägi lükati lamedaks.
 Parlamendihoonel,  ühegi toa parketimuster või marmormuster ei kattu teise omaga ja iga lühtrikivi on hoolega valitud-puidust on kasutatud kreeka pähklipuud,tamme.Kõik kohalik tooraine ja vaibad ,kardinad kohaliku enamus Transilvaania piirkonna käsitöömeistrite töö.Tänaseni on veel majas mõned ruumid lõpetamata.
Ceaușescu sai enam-vähem valmis parlamendihoones käia vaid korra, enne kui ta revolutsiooni järel hukati,kuid seda suurushullustust ja isikukultust on seal majas jalutades igal sammul tunda.
Ekskursioon parlamendis tuleb varem ette broneerida ja koos kohaliku giidiga kuskil 3 tunnine ringkäik 4-5% kogu majast.
Maja maailmas suuruselt teine Ameerika Pentagoni järel,kuid pidi olema maailma raskeim maja täis marmorit, kulda, puitu, vaipu, vääriskive.
Sellest veel vähe,N.Ceaușescu lõi ka kohaliku Pariisi,oma isikliku Champs Elysee koos Triumfikaarega,kuid see tee ühendus jäi lõpuni tegemata,kuna enne kukutati ta võimult ja hukati.Kuid vale Triumfikaar seisab endiselt Bukarestis,kuid seda me vaatamas ei käinud.Mina jään ikka originaali vaimustusse Pariisis.
See maja on seest ilus ja ainulaadne kõigi oma saalide-roosa saal ,kollane saal jne.ja teiste ruumidega,siis lõpuks see suurushullustus meie ajastus,kus rahvas vaesuses,tüütas mind nii ära,et väga isegi käsi ei tõusnud pildistama.
Praegu tegutseb  seal Rumeenia parlament,ühes tiivas kunstimuuseum,Rumeenia riigikohus ja konverentsituumid,paljud ruumid aga seisavad tühjana.Giidi jutu järgi võib neid rentida suure raha eest ja eriliste teenete eest,kuid hinda ei öeldud ja tundub,et siiani mingi "kala"nende ruumide rentimisega,sest ainult üks kord olevat vastu tuldud eriliste teenete eest.Rumeenia iluvõimlejast olümpiavõitja pulmad toimusid seal.Ma ei taha uskuda,et asi on rahas,ka Rumeenias on rikkaid,kes jõuaks ruume rentida,kuid midagi peab olema,et rohkematele pole see õnn naeratanud.
Sisse Parlamendihoonesse sai ID kaardi ja läbi range turvakontrolli nagu lennujaamas.Hiljem bussiga andis ümber maja sõita.Hotell oli kohe Presidendipalee aia kõrval,siis öö läbi suure tahtmise korral võis maja imetleda.
Ceaușescu suurushullustus pildis.
väline turvakontroll,sees põhjalikum nagu lennujaamas läbi turvaväravate.


see kristallist kroonlühter laes kaalub 7 tonni
Kui ma õigesti mäletan,siis see koridor oli 170 m pikk,vahel kolmed võimsad tammepuust lükanduksed mis läksid seina sisse
üks kolmest mahalammutatud kirikumaalist nüüd seinas
Vaade rõdult nn. Champs Elyseele
vaade linnale

Bukarestis õhtul jalutasime veel vanalinnas,ja pargis,kuid mulle isiklikult see 2 milj.elanikuga suurlinn ei jätnud just meeldivat muljet,prahti palju,majad gräfitiga soditud ja milline liikluskaos.Parkimine tasuta ja igaüks pargib seal kus meeldib,tihti kõnniteed kinni pargitud.
Rumeeniaga esimene tutvus tehtud ja reisimuljed veel värsked.
Kõige enam meeldis reisilt Transilvaania piirkonna imeline loodus-mäed, mägilossid ja see ehe maaelu,mida mitte kusagil reisides näinud ei ole.Võimsama elamuse andis Dracula tee läbimine üle Karpaatide mäeaheliku ja siis järgnesid võrratud mägilossid mägede vahel.
Bukarest erti ei meeldinud ja sai nähtud ka see võimas parlamendihoone.
Rumeeniasse tasub reisida,kel veel reisplaanid järgmiseks aastaks ees.Jah,mina läheks veel korra Rumeeniasse kui võimalus peaks tekkima,sest suur osa maast veel avastamata,Musta mere rannik ja Muramuresi puukirikud ja Doonau delta veel vaatamata.
Läbitud sai 4700 km.6 riigi teid.
LÕPP.

4 comments:

  1. Kahju, et juba lõpp. Nii tore oli lugeda aja vaadata. Ilmselt oleks minu lemmikud sellel reisil samad, mis sinul :)

    ReplyDelete
  2. Äitäh jagamast, lugesin huviga. :)

    ReplyDelete
  3. Tore reisisiht ja polegi teabmis kaugel. Aitäh, et jagasid - kui minekuks peaks minema, siis hea spikerdada ja kui ei peakski minema, siis ka nagu pooleldi ära käidud sinu saatevarjuna :)

    ReplyDelete
  4. Oh sa hissand jumal. Tolle maa inimeste käteosavust saab ainult imetleda, aga kontrastide yle kahjutunne on sama suur.

    Tõesti imeline ja huvitav postitusteseeria, Sul on, mida mäletada!

    ReplyDelete