Saturday, September 14, 2019

RUMEENIA - KONTRASTIDE MAA 3.OSA

2.IMEKAUNID LOSSID

Rumeenia lahutamatuks osaks on mägilossid--kindlused.Teede ääres iga natukese aja tagant kõrgemal mäekünkal kerkib lossi või kindluse siluett.Kokku neid lausa võimatu lugeda.
Transilvaania on Rumeenias kõige külastatavam koht just oma imeliste losside ja imekaunite väikelinnade ja müstilise Karpaatide tõttu.Ligi kolmadniku Rumeeniast katavad mäed ja enamus neist metsaga kaetud.
Meie külastasime põhjalikumalt kolme kõige tuntumat lossi.


1.Dracula loss Branis

Rumeeniaga seostub kindlasti kõigile krahv Dracula ehk Vlad Tepes – kuulus vampiir, kes on elanud sadu aastaid. Kahjuks või õnneks on see kirjaniku poolt väljamõeldud tegelane.Kuulsaks kirjutas ta iirlane Bram Stoker.
Juba kaugelt paistavad kõrgel mäel lossitornid bussiaknast ja mets taamal ja külgedel,tegelikult juba vaimusilmas enne lossini jõudmist tekkis tunne millal nüüd mustade keepidega vampiirid ilmuvad.Kiirelt turualast läbi põigates ronime kaldteed pidi kuulsa lossini.Muuseumina kasutusse võetud loss on turistide poolt väga suurt tähelepanu saanud just nimelt Dracula legendi pärast. Kuna aga Rumeenia suurimaid kaubamärke on vampiir, siis ka selle lossi ette on ehitatud turg kust sai igasugu Draculaga suveniire soetada.Külastajaid palju,ei tea mis veel turismi kõrgperioodil võiks olla.Piletid olid meil juba ette broneeritud ja giid lunastas kassast piletid ja meie tutvus selle kuulsaks kirjutatud Dracula lossiga või alata.
Lossis väikese ruumid ja kitsad trepid,sai salakäiku uudistatud ja lossi siseõues ilusaid vaateid nauditud.
Draacula ajastu hõngu oli tunda.


Põrgupalavuses sai rühitud lossini
siseõuest pildistatud
üks väike osa lossi ümbritsevast turust,kust võis endale soetada kõike kuulsa vampiiri pildiga.

2.MUINASJUTULINE PELESI LOSS Sinaia lähistel

Tõeline muinasjutuloss kaunite maastike taustal,seda lossi peetakse Euroopa ilusaimaks lossiks ja on Rumeenia sümbol.Täpselt sellise ,otse justkui kusagilt muinasjutust-sellise mulje ta mulle jättis, Kõrgel mägedes,maalilised vaated igal suunal.Oli  Rumeenia Kuningate suveresidents.Juba välised vaated on ahhetamapanevad ja ka loss seest võrratult ilus-tamme ja pähklipuu peamiselt ja nikerdusi ja luksust täis.
Tänu sellele,et meil oli giid varakult piletid broneerinud õnnestus ka korralik paaritunnine lossi külastus kohaliku giigiga teha.Sinna on väga raske sisse pääseda.Pildistada lossis sees ei tohtinud ja sellest pilte ei ole.Julgelt võin öelda,et mina nii ilusas ja erilises lossis pole käinud,võttis ahhetama.Sees peidetud salakäigud igal korrusel ,mis kõik lõpuks tagavara väljapääsuni viisid.Originaalmööbel ja tapeedid.170 toaga loss kus seinu ja mööblit kaunistavad imepeened puitnikerdused.
Selles lossis on kõige rohkem filmitud erinevaid muinasjututeemalisi filme.
sisehoov
vaade lossiaiast pilvedesse mattund mäetippudele
oma lemmiklossi ees

3.Corvinilori Kindlusloss

See kindlusloss on väga Harry Potteri stiilis loss.13 -15 saj.väga ajatruu.Luksusest asi kaugel,tõeline rüütliloss,oma erinevate tornidega,hoovis 30 m sügavune käsitis kaevatud kaev .Trepiastmed kõrged,andis lossis ronida ja salakäike ja torne vallutada, kuid minul midagi ei jäänud vaatamata.Omal ajal oli seal lossis vangis ka Vlad Dracula.


sisehoov
metallpiirdega ümbritsetud 30 m sügavune kaev sisehoovis
Homme juba Karpaadid-kõrged mäed ja vapustavad vaated ,mis ei jäta vist kedagi külmaks.
JÄRGNEB.

3 comments:

  1. Juba pildid panevad ahhetama, kui vägevad muljed siis kohal käies veel võisid olla, seda on raske isegi ette kujutada!

    ReplyDelete
  2. Milline rikkus riigile ja muidugi elamused turistile. kahju, et teises lossis sees pilte teha ei võinud aga ma uurin natuke Googlet :)

    ReplyDelete
  3. Jah, googeldasin ka. :)

    ReplyDelete