Monday, September 16, 2019

RUMEENIA - KONTRASTIDE MAA 5. OSA

TRANSILVAANIA PIIRKONNA VÄIKELINNAD

Esimese öö veetsime Rumeenia suuruselt teises linnas Cluj-Napacos,kuid lähemat turvust suurlinnaga ei teinud,ainult läbisõit bussiga.Nii nagu ka Oradea-Rumeenia-Ungari piirilinn,ööbisime,aga õhtul jalutamas ei käinud,väsimus oli võimust võtnud ja nautisime hotellitoas"hirmkallist"kohalikku Transilvaania piirkonna veini (tervelt 2 EUR pudel)Rumeenia suupisteid.

1.Esimene väikelinn mida külastasime oli SIGISHOARA-Vlad Dracula sünnilinn.
UNESCO maailmapärandi nimekirja kantud vanalinn.Linna südameks ja sümboliks on 14 saj.ehitatud kellatorn.Vanalinn asub kõrgel mäel,kuis avanevad linnale ilusad vaated.Vanalinn on kaitsvate kindlusmüüride vahel.Ilus jalutada vanalinna kitsastel munakivitänavatel.

kellatorn
Siit puidust katuse alt viis 273 trepiastet mäel asuva kiriku ja kalmistuni.Lauspäikeses ja +30C oli mõnus varjus ronida.
Kirik paistmas puude vahelt
Kirik kõrgel mäel
Vaade alla linnale
2.BRASOV,mägede vahele peidetud linn.
Linna tuntumaid ehitisi on vanalinnas asuv gooti stiilis Must kirik ja raekoda.Köisraudteega on võimalik ka mägedesse sõita ja matkaradu külastada.Meie jõudsime linna õhtupoole ja õhtul mäkke minek keelatud,lausa kontrollitakse enne pimedat mäetipp üle,kuna Rumeenias elab väga palju karusid ja räägitakse,et üks turist olevat seal kaduma jäänud ja süüdistatakse karu.Kohalik politsei hoolitseb,et kõik mäele läinud ka õnnelikult alla jõuaksid.

Valgustatud linna nimesilt kõrgel mäel

must kirik
musta kiriku sissepääs
vanalinna sisehoovid
3.SIBIU asub Cibini jõe ääres.
Jalutuskäik õhtuses romantilises vanalinnas.Vanalinnas on domineeriv saksa stiil 2007 a.oli Euroopa kultuuripealinn.
Jalutame üle "valetajate"silla ja naudime vanalinna vaateid.Eriti armsad on kivikatustel pisikesed aknad,mis paistavad nagu "kiisusilmad",eriti just õhtuvalguses.Kaunistatud põhuskulptuuridega.
Mulle kõige meeldivam ja armsam vanalinn.
Mina jalutasin "valetajate sillast" ilusti üle,siis tähendavat see,et kõik mida siin nüüd rääkinud olen on sulatõsi,muidu oleks sild minu all kokku kukkunud.

"valetajate sild"
raekoda
katuseaknad-"kiisusilmad "

Õhtune jalutuskäik tuledes vanalinnas oli eriti ilus.

õhtune jalutuskäik -taamal "valetajate sild"
raekoda

4.ALBA IULIA-kunagine piiskoplinnuse keskus.
Alba Carolina tsitadell on tähekujuline Rumeenia linnus, mis asub Alba Iulias. Selle ehitust alustati 1715 a. ja see viidi lõpule 1738a.
Selle ehitamisel osales 20 000 pärisorja
Citadelliga ümbritsetud vanalinn on hästi säilinud.Seal kohtab pronksivalatud keskaegset linnarahvast.Päris lustlik oli nendega pildistada,siin ainult väike osa skulptuuridest.

Selline näeb välja vanalinna ümbritsev citadell,väga hästi säilinud
püüan väravatornile toetuda
Homseks veel Bukaresti muljed.
JÄRGNEB:

1 comment:

  1. OO, jaa, need vanad linnad on alati nii toredad. Miks see küll nii on või tundub, et mida kaasaegsemaks seda inetumaks ja ilmetumaks kõik muutub ?

    ReplyDelete